Aimé

Hvilken hudtype har du? Les guiden vår for å finne ut!

Vet du hvilken hudtype du har? Føler du deg trygg på at du vet hvilke hudprodukter som er best for nettopp din hud? Vi har laget en liten guide for å hjelpe deg med å finne frem til beste hudprodukter for dine behov. Hvis du føler deg usikker eller det er lenge siden sist du testet, anbefaler vi at du begynner her.

Test hvilken hudtype du har

Ansiktsrens-trikset er den enkleste og kjappeste måten du kan teste hvilken hudtype du har. Du bruker simpelthen en skånsom ansiktsrens til å vaske ansiktet. Klapp huden tørr og vent i ca. et kvarter. Hvordan føles huden ut nå?

Hvis huden føles helt normal …

Du har normal hudtype hvis huden føles myk og smidig, uten antydning til tørrhet.

Hvis huden føles tørr og stram …

Du har tørr hud om du kjenner at ansiktet er tørt og stramt. Det kan også hende at huden begynner å flasse litt.

Hvis huden er fet og oljete …

Du har fet/oljete hudtype dersom huden er blank. Det kan også hende at du ellers er plaget med utbrudd og hudormer.

Hvis huden er tørr enkelte steder, men blank i T-sonen …

Du har kombinert hud om du har tørre partier, men T-sonen er blank. T-sonen er hake, nese og panne.

Du kan også ha sensitiv og/eller moden hud, i tillegg til disse fire hudtypene. Nå skal vi forklare litt om hver av de totalt seks hudtypene, slik at du kan velge de rette hudproduktene for deg.

Hvordan velge hudprodukter for ulike hudtyper

Tiden inne for å velge riktig hudpleieprodukt, nå som du har testet hvilken hudtype du har. Du må bare være obs på at hudens behov kan variere over tid. Det kan for eksempel hende at du som har normal hud til vanlig trenger ekstra fuktighet om vinteren. Vi anbefaler derfor å kjenne etter hvordan huden føles i ulike årstider. Da vet du alltid hva huden din trenger.

Hudprodukter for normal hud

Normal hud har en fin og jevn balanse mellom fukt og fett. Huden føles myk med normal talgproduksjon. Du har sannsynligvis ikke mange problemer med huden. Det er likevel viktig å ta godt vare på den, slik at den forblir fin over tid. Bruk skånsomme rensemidler, samt en dagkrem og nattkrem for normal hud. Bruk gjerne hudoljer og serum i perioder hvor huden føles tørr.

Vi anbefaler å bruke solkrem til ansikt om vår og sommer for å beskytte deg mot skadelige UV-stråler. Øyekrem kan også være en god investering. Området rundt øyet er alltid sensitivt, uansett hvilken hudtype du har. Området er også mer utsatt for aldringstegn og rynker. Litt ekstra pleie og kjærlighet her kommer derfor godt med.

Hudprodukter for tørr hud

Tørr hud trenger hudpleieprodukter med masse ekstra fuktighet og næring. Noen har tørr hud hele livet, mens andre får det først når de har kommet ut i 30-årene. Dette er fordi oljeproduksjonen reduseres med årene. Kulde og temperatursvingninger om høst og vinter kan også føre til tørr og sensitiv hud.

Det er viktig at du bruker en skånsom ansiktsrens som ikke tørker ut huden ytterligere. Øyekrem og dagkrem for tørr hud er et «must». Vi anbefaler også en god nattkrem som inneholder masse fukt. Det er fordi huden ofte tørker ut litt om natten. Da kan huden føles ekstra stram og gusten ut om morgenen.

Du bør vurdere fuktighetsgivende hudpleieprodukter som hudoljer, serum og ansiktsmasker for å gi huden en ekstra fuktighetsboost. I tillegg kan det være lurt å bruke solkrem som er egnet for tørr hud. Ellers kan huden bli ubalansert om vår og sommer når du må smøre deg ofte.

Hudprodukter for oljete/fet hud

Fet hud produserer mye talg, noe som fører til at huden blir blank. Du kan også slite med store porer, urenheter og kviser. Mange har fet hud i tenårene av hormonelle årsaker. Det er imidlertid viktig å vite at voksne også kan ha fet hud. Dersom det gjelder deg, bør du velge produkter som ikke «overbehandler» huden din.

Hudprodukter som tørker ut huden kan være direkte skadelig. Fet hud trenger også fuktighet, samt produkter med milde ingredienser som ikke skaper mer stress og ubalanse. Velg derfor en mild ansiktsrens som renser i dybden.

Du trenger i tillegg andre næringsrike og gode hudprodukter som dagkrem, nattkrem og øyekrem. Suppler med ansiktsskrubb og peeling for å løse opp tette porer og bli kvitt døde hudceller. Vi anbefaler at du bruker en skånsom solkrem om sommeren som ikke tetter til igjen porene.

Hudprodukter for kombinert hud

Du som har kombinert hud kan enten ha normal eller tørr hud på enkelte partier, men fet hud ellers. En god løsning for deg kan være å bruke ulike hudprodukter på de forskjellige partiene. Noen velger å bruke ansiktskrem som er egnet for kombinert hud. Andre velger å bruke to forskjellige ansiktskremer.

Du trenger uansett en god og mild ansiktsrens. Dersom huden er tørr enkelte steder, kan du tilføre fuktighet ved hjelp av serum og hudoljer akkurat der du trenger det. Deretter smører du deg med ansiktskrem og øyekrem. Kombinert hud har godt av peeling én gang i uken, etterfulgt av en egnet ansiktsmaske for kombinasjonshud. 

Les gjerne over avsnittene for tørr, normal og fet hud. Det er ingenting i veien for at du følger rådene for tørr eller normal hud i ansiktet generelt, men bruker produkter for fet hud kun i T-sonen. Sist, men ikke minst, pass på at du bruker en fuktighetsgivende solkrem med milde ingredienser. 

Hudprodukter for sensitiv hud

Sensitiv hud blir lett stresset og forekommer i kombinasjon med andre hudtyper. Du kan for eksempel ha både tørr og sensitiv hud. Det kan også hende at huden blir sensitivert i enkelte perioder. For eksempel, mange opplever at huden blir ekstra irritabel etter sommeren. Dette skyldes UV-stråler, bading og hyppig bruk av solkrem.

Her er noen tegn på sensitiv hud:

  • Sprekker i pannen, flass og tørr hud
  • Tynn hud
  • Kløe, rødme og svie
  • Utslett og utbrudd som ikke skyldes akne

Det viktigste du kan gjøre for sensitiv hud er å bruke hudprodukter med milde ingredienser. Velg gjerne produkter som beroliger og behandler lett irritabel hud. Hudbarrieren er nemlig svekket dersom du har sensitiv hud. Det gjør at mikrober og annet som kan irritere huden slipper lettere inn.

Hudprodukter for moden hud

Huden får spesielle behov i løpet av årene. Det er fordi enkelte prosesser stopper opp og reduseres. For eksempel, moden hud produserer mindre kollagen, blir lettere tørr og cellefornyelsen går saktere. Du trenger derfor hudprodukter som støtter hudens naturlige prosesser og bidrar til økt cellefornyelse.

Vi anbefaler at du velger ansiktskremer, øyekremer og serum som er tilpasset moden hud. Disse hudproduktene inneholder ekstra fuktighet og næring som motvirker aldringstegn. Du kan i tillegg ha utfordringer med både tørr og sensitiv hud. Velg i så fall hudprodukter som fukter, beskytter og beroliger huden.

Du kjenner huden din best

Til syvende og sist, er det du som kjenner huden din best og vet hvordan den reagerer. Prøv deg gjerne frem for å finne dine nye favorittprodukter. Vi anbefaler at du holder deg til én hudpleieserie når du først finner noe som du er fornøyd med. Seriene er nemlig utviklet for å komplementere hverandre, slik at du får best mulig effekt fra de enkelte produktene.

Lykke til! 😊

Relaterte artikler

Rull til toppen